Nieuws

Lodewijk van Deyssel aanwezig in Van Deysselhuis

29 mei 2018

Op het kantoor van de Auteursbond is sinds kort het borstbeeld te bewonderen van de eerste voorzitter van de vereniging, Lodewijk van Deyssel. De beeltenis van de schrijver, vervaardigd rond 1950 door kunstenaar Nel Bakema, is in bruikleen gegeven aan het Van Deysselhuis door het Tylers Museum in Haarlem.

Gisteren werd tijdens een feestelijk bijeenkomst het beeld officieel onthuld in het bijzijn van het bestuur van de Auteursbond, afgevaardigden van het Tylers Museum en oud Lira-voorzitter Kees Holierhoek. De Auteursbond hoopt dat zoveel mogelijk bezoekers van het Van Deysselhuis hun komst zullen vastleggen met een selfie met dit statige beeld.

Tachtiger Lodewijk van Deyssel (1864-1952) zette zich, naast zijn uiterst productieve carrière als auteur en journalist, jarenlang energiek in voor de belangen van zijn beroepsgroep. In 2003 werd het onderkomen van de vereniging aan de Lairessestraat in Amsterdam naar hem vernoemd.

De Auteursbond is de beroepsvereniging van schrijvers en vertalers in Nederland, die zich richt collectieve belangenbehartiging en individuele ondersteuning en ontwikkeling. Teylers Museum in Haarlem is al sinds 1784 de plek voor mensen om zich te verbazen en verwonderen over eeuwenoude fossielen, kostbare boeken, fabelachtige tekeningen en romantische schilderijen.

Beeld: Inigo Garayo